Σχολές Γονέων

Λίγα λόγια για τις Σχολές Γονέων

Η ανατροφή και διαπαιδαγώγηση των παιδιών γίνεται στην εποχή που ζούμε πολύ δύσκολη. Δίνουμε στα παιδιά μας με αγάπη και αγωνία ό,τι μπορούμε για μάθηση, γνώσεις, σπουδές, πτυχία. Είναι όμως όλα αυτά αρκετά για να εξασφαλίσουμε το μέλλον και την ευτυχία τους;

 

Ολοένα και περισσότερο γίνεται ξεκάθαρο το πόσο σημαντική και απαραίτητη είναι η συναισθηματική στήριξη των παιδιών από τους γονείς, που θα τα βοηθήσει ν' αποκτήσουν ισχυρό χαρακτήρα και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους.

 

Η σύγχρονη επιστήμη πιστεύει ότι οι γονείς είστε "αναντικατάστατοι" παιδαγωγοί, αφού έχετε τα παιδιά σας δίπλα σας, κοντά σας. Σ' όλες τις χώρες του κόσμου - όπως και στη χώρα μας - προσφέρεται βοήθεια προς τους γονείς για να ανταπεξέλθουν στο δύσκολο ρόλο τους, μέσα από τη λειτουργία Σχολών Γονέων σε σχολικά πλαίσια, αλλά και όπου υπάρχει ανάγκη.

 

Οι Σχολές Γονέων άρχισαν να λειτουργούν στην Ελλάδα το 1962 με πρωτοβουλία της Μαρίας Χουρδάκη, ψυχολόγου και Επίτιμου Προέδρου του Τμήματος Ψυχολογίας του Παν/μίου Κρήτης. Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Σχολών Γονέων, σωματείο αναγνωρισμένο μορφωτικό, το οποίο αποτελεί παράρτημα της Διεθνούς Ομοσπονδίας για την Εκπαίδευση των Γονέων (Federation Internationale pour l' Education des Parents - F.I.E.P.), αναλαμβάνει την οργάνωση και τη λειτουργία Σχολών Γονέων σε όλη την Ελλάδα.

 

Σκοπός των Σχολών Γονέων είναι:

α) η στήριξη του δοκιμαζόμενου θεσμού της οικογένειας

β) η προστασία της ψυχικής υγείας ανήλικων και ενήλικων ατόμων μέσα στο σύστημα της οικογένειας.

Οι Σχολές Γονέων στοχεύουν κυρίως στην Πρόληψη.

 

O τρόπος εργασίας-συνεργασίας με τους γονείς στις Σχολές Γονέων είναι το σύστημα της εργασίας με ομάδες (groupwork) των 12-15 ατόμων. Σε ατμόσφαιρα που γίνεται σιγά-σιγά φιλική, κάθε γονέας έχει τη δυνατότητα να παρουσιάσει τις απόψεις του, ν' ακούσει τις αντίστοιχες θέσεις των άλλων γονέων και τελικά τις απόψεις της επιστήμης, δια μέσου του ψυχολόγου. Το σύστημα εργασίας μας στις Σχολές Γονέων ονομάζεται «Εξελικτικό». Το «Εξελικτικό Σύστημα» βασίζεται στις δύο βασικές αρχές της «Διεθνούς Ομοσπονδίας για την Εκπαίδευση των Γονέων»:

α) στην ενημέρωση-πληροφόρηση του γονέα πάνω σε θέματα εξελικτικής και οικογενειακής ψυχολογίας και

β) στη διαμόρφωση-διαφοροποίηση της στάσης και της συμπεριφοράς του, ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στη θετική εξέλιξη του παιδιού του.

 

Οι γονείς συμμετέχουν σε μία Σχολή Γονέων ανάλογα με το αναπτυξιακό στάδιο του παιδιού τους. Έτσι έχουμε:

α) Ομάδα γονέων με παιδιά βρεφικής-νηπιακής ηλικίας (0-6 χρονών)

β) Ομάδα σχολικής ηλικίας (6-12 χρονών)

γ) Ομάδα προεφηβικής-εφηβικής ηλικίας (12-18 χρονών)

 

Η Επιστήμη μας, η Εκπαίδευση της οικογένειας, οι Σχολές Γονέων που προτείνουμε, δεν υποστηρίζουν ότι είναι σε θέση να δώσουν άμεσες λύσεις. Κάνουν όμως κάτι άλλο: δυναμώνουν το άτομο να τις αντιμετωπίσει. Τα αποτελέσματα των εργασιών μας είναι ενθαρρυντικά. Η παρέμβαση της Επιστήμης γίνεται έτσι σοβαρή, υπεύθυνη και οι Σχολές Γονέων καταξιώνονται μέσα από το δύσκολο έργο τους ως φορείς ποιότητας ζωής και προσπάθειας επανατοποθέτησης του ανθρώπου στο βάθρο της αξίας του.

© 2015 Οι Μικροί Κύκνοι  |  All rights reserved